maanantai 19. helmikuuta 2024

TILLI

Tilli
Tilli on Suomessa tavallisimpia maustekasveja ja siitä on olemassa monia lajikkeita, kuten muun muassa kruunu- ja lehtitilli. 

Tilli on luultavasti alkuperäinen Lounais- Aasiassa, sekä Intiassa, joista se on levinnyt Pohjois- Amerikkaan ja Eurooppaan.

Tilliä viljellään myös Pohjois- Afrikassa, Karibialla, Etelä- Amerikassa ja Kiinassa. Keski- Euroopan maissa siitä tuotetaan tillinsiemenöljyä ja Yhdysvalloissa tillinversoöljyä. 

Tilli houkuttelee luokseen hyönteisiä ja perhosia, eikä sitä tulisi kasvattaa lähellä fenkolia, väinönputkea tai kuminaa, sillä ne risteytyvät keskenään.

Tilliä kerätään nuorina versoina, kukinnot kerätään mieluiten pilvisellä tai kostealla säällä hedelmien kypsyttyä, jotta siemenet eivät karisisi. Tuoreet tillinoksat säilyvät muutamia päiviä muovipussissa jääkaapissa. 

Lehdet ja varret voi kuivata, mutta kuivaaminen hävittää osan tillin aromista. Tilliä voi myös pakastaa.

Tillistä käytetään siemenistä ja versoista saatavaa haihtuvaa öljyä, murskattuja tai kokonaisia siemeniä, kuivattuja ja tuoreita lehtiä, sekä verson yläosaa. 

Tillin hedelmiä pureskellaan suussa tai niistä voi valmistaa teetä tai tinktuuraa. 

Kuivatulla tillillä on vain vähän lääkevaikutusta.

Tilli on ruoansulatuskanavan kouristuksia laukaisevaa, ilmavaivoja ja täyteyden tunnetta poistavaa, ruoansulatuselimistöä rauhoittavaa, sekä syljen mahanesteiden ja sapen eritystä lisäävää, ripulia estävää, sekä lisäksi se on laksatiivinen. 

Tillin versoja käytetään ruoansulatuskanavan häiriöiden hoitoon ja niiden ennaltaehkäisyyn, spasmeihin, sekä unihäiriöihin.

Hedelmiä käytetään ruoansulatus- ja ilmavaivoihin, paksusuolen kiputiloihin, mahakatarriin, tyrään, lasten hikkaan, koliikkiin ja pahanhajuiseen hengitykseen. 

Tilli on virtsaneritystä lisäävä, se alentaa verensokeria, stimuloi hengitystä, estää yskää, puhdistaa, bakteereita, sieniä ja hyönteisiä tappava, lisää maidoneritystä, alentaa verenpainetta, laajentaa verisuonia, hidastaa sydämensykettä ja lisäksi se virkistää ja rauhoittaa.

Tillin muita käyttöaloja ovat ummetus, peräpukamat, sukupuolinen kyvyttömyys, myoomat, haavat, paiseet, synnytyksen helpottaminen, sekä kuukautiskierron säännöllistäminen. 

Tillin siemenkeitteestä tehdään käsikylpyjä kynsien vahvistamiseksi ja silmävettä silmätulehduksen hoitoon.

Tillivettä annetaan pikkulapsille koliikkiin sekä hampaiden puhkeamisesta aiheutuviin kipuihin.

Tilli sisältää A-, C-, E-, K- vitamiineja, lisäksi se sisältää mm. kaliumia, kalsiumia, fosforia, magnesiumia, natriumia, rautaa, sinkkiä, kuparia ja seleeniä.

Tillin sisältämä karvoni ja jotkut muut haihtuvan öljyn ainesosat auttavat poistamaan elimistöstä myrkkyjä ja mahdollisesti  myös syöpää entsyymin tuotantoa.

Yleisimmin tilliä käytetään mausteena ja se onkin persiljan ohella suosituimpia mausteyrttejämme. Pohjois- Suomessa tillin lehtiin ehtii muodostua huomattavan paljon aromiaineita ja makueron onkin hyvin suuri esimerkiksi Utsjoen ja eteläisimmän Suomen välillä. 

Tuore tilli lisätään ruokaan vasta lopuksi, mutta sen sijaan kuivattuja varsia voi lisätä kokonaisina keittoihin ja pataruokiin jo kypsennysvaiheessa ja ne poistetaan ruoasta ennen tarjoilemista.

Suomessa tilliä käytetään varsinkin uusien perunoiden ja kalan mausteena ja kruunutillin kukintoja rapujen keitinvedessä ja kurkkuja säilöttäessä. 

Tilli sopii hyvin kala- ja äyriäisruokiin, sekä kasvisruokiin, keittoihin ja perunasalaattiin. Se antaa hyvää makua myös kylmiin kastikkeisiin, dippeihin, tuorejuustoon ja yrttivoihin.

Hedelmät ja siemenet sopivat hyvin pikkelsseihin ja hapankaaliin ja niitä voi lisätä myös vihannesmehuihin, kuten esimerkiksi tomaattimehuun. Siemeniä voi käyttää kuminan tavoin mausteena leivissä ja niitä voi myös idättää salaatteihin. 

Lehtiä ja siemeniä voi myös uuttaa viinietikkaan.



 
TILLIÄ VOIT TILATA SUORAAN RUOHONJUURESTA




KÄYTTÖ:


Tillitee 

4- 5 tl tuoretta tilliä
2,5 dl kiehuvaa vettä

Haudutetaan kannen alla, jotta eteeriset öljyt eivät haihtuisi tarpeettomasti.

Anna teen hautua noin 5 minuuttia, jonka jälkeen siivilöi tee.

Nauti teetä pienin kulauksin kolme kertaa päivässä. Pidä kulausten välissä reilu tauko, jotta tehoaineet ehtivät vaikuttaa. 

Tilliteen voi makeuttaa halutessaan hunajalla tai siihen voi laittaa myös tilkan maitoa.


Jäähdytetyllä tilliteellä voi hoitaa myös haavoja, paiseita ja peräpukamia.


Alkoholiuute tillistä


100 g tuoretta tilliä
2 dl alkoholia ( 80%)

Nimilappuun: "tilli", 1:2 80%, päivämäärä"



Laita tilli puhtaaseen ja tiiviskantiseen lasipurkkiin, peitä alkoholilla ja sulje korkki. Anna olla 2- 4 viikkoa.

Siivilöi, pullota ja lisää nimilappu.

Ota tarvittaessa esim. ummetuksen, ilmavaivojen ja kuukautiskierron säännöllistämiseen, 2 tippaa päivässä, 5 päivän ajan.




Tilli- kermaviilikastike

2 dl kermaviiliä
2 rkl sinappia
1 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus rouhittua mustapippuria
1/2 dl hienonnettua tilliä

Sekoita aineet keskenään ja laita jääkaappiin vetäytymään muutamaksi tunniksi.







VAROITUKSET:

Tilliä ei pidä käyttää, jos sairastaa munuaistulehdusta. 

Tuoreiden kasvien käsittely voi aiheuttaa valoallergiaa herkille.

Tillin sisältämä myristisiini voi suurina annoksina olla psykoaktiivinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti